Haminalainen ampumaurheilija Aleksi Leppä pääsee harjoittamaan ampumista niin työssä kuin sen ulkopuolellakin. Tällä viikolla liikunta-aliupseeri oli Tanhuvaarassa puolustusvoimien ampumaleirillä. Peruuntuneet kisat vaikuttavat toki harjoitteluun ja valmistautumiseen mutta ampumavire on tällä hetkellä todella hyvä.
Aleksi Leppä ampumassa makuultaan.

– On siitä paljon etua, kun ammunta on osa työnkuvaan. Esimerkiksi tämän vuoden aikana olen ampunut yhteensä 7000 laukausta. Normaali laukausten määrä vuositasolla on noin 30 000 eli nyt ollaan todella hyvässä vauhdissa, Aleksi kertoo alkuvuoden tilanteesta.

Isojen kisojen peruuntuminen harmittaa monesta syystä. Nyt ammunta kulkee todella hyvin niin olisi hyvä hetki päästä näyttämään taitojaan ja mittelemään olympiapaikoista. Lohjalla oli tarkoitus järjestää aikuisten ilmakivääriammunnan EM-kisat, jossa olisi jaettu kaksi viimeistä ilmakivääripaikkaa olympialaisiin. Olympiapaikkojen jakaminen siirtyi siis keväälle.

– Vaikuttaahan se toki paljon siihenkin, että ei saa sellaista kilpailufiilistä. Kunto olisi ollut nyt optimaalinen, joten olisi ollut kiva päästä esimerkiksi maailmancupiin näyttämään, Aleksi selvittää tilannetta.

– Koreassa on huhtikuun lopussa maailmancup mutta sinne osallistuminen vaatisi reilun kuukauden sitoutumisen, joten se ei tässä kohtaa ole järkevää. Siellä pitäisi siis olla 14 päivää karanteenissa hotellihuoneessa, joten sinne pitäisi matkustaa 18-19 päivää aikaisemmin, jotta jäisi muutama päivä treenaamiseen. Kisat kestävät 1,5 viikkoa ja sitten olisi vielä karanteeni kotiin palattua. Ja voihan se olla, että nekin kisat joudutaan vielä perumaan.

– Ja yksi pointti on vielä se, että maailmacupissahan ei jaeta olypiapaikkoja niin sillä ei olisi siihenkään vaikutusta ja, olympialaiset on kuitenkin se tämän vuoden tärkein etappi. 

Aleksi ampumaradalla.

Edellistä isoista kisoita on Aleksissa siis aikaa jo melkein vuosi. Ne olivat Puolan Wroclawin ilma-aseiden EM-kilpailut maaliskuussa 2020. Seuraavat suuremmat kisat tulevat olemaan todennäköisesti ilma-aseiden sekä 25/50/300m sekä haulikon EM-kilpailut Osijekissa, Kroatiassa touko-kesäkuussa.

– Niihin joutuu nyt lähtemään melkein kylmiltään, kun edellisistä isoista kisoista tulee sitten väliä yli vuosi. Mutta kisojen peruuntuminen ei sinällään vaikuta harjoitteluun, koska koko ajan harjoitellaan ja treenataan. Toki, jos nyt olisi varmistunut paikka olympialaisiin, olisi voinut vähän himmata ja alkaa rakentaa kalenteria niin, että olisi parhaassa kunnossa sitten kisoissa. Koska kisoja ei varsinaisesti näköpiirissä ole, täytyy harjoittelua jatkaa samalla teholla.

Pientä tuntumaa alkuvuodesta Aleksi sai kisoista EM-näyttökilpailuiden miesten sarjassa. Aleksi voittotulos 10 metrin 60 laukauksen ilmakiväärikilpailussa oli 628,1. Varsinainen kisatunnelma kuitenkin puuttui, koska näyttökilpailut järjestettiin koronarajoitusten takia hajautetusti ympäri Suomen.

Ampuminen on hyvin staattinen laji ja juuri staattisuus kuormittaa paljon kehoa. Harjoituksissa joutuu olemaan pitkiä aikoja samassa asennossa ja keskittymään ihan omalla tavalla. Vaikka fyysisesti kokisi jaksavansa, voi hermosto olla ylikuormittuneessa tilassa ja silloin ammunta ei kulje. 

– On hyvä pitää harjoitusten välillä taukoja hermoston lepuuttamiseksi. Eli esimerkiksi niin, että viikon harjoittelee kovaa ja viikonlopun pitää kokonaan taukoa. Välillä tarvitsee pitää myös pidempiä välejä ja laittaa aseet kaappiin kokonaiseksi viikoksi. Treenaamisen ja keskittymisen kannalta tauot ovat todella tärkeitä. Ja luonnollisesti tauot vaikuttavat myös oman motivaation ylläpitämiseen, Aleksi toteaa.

Toivotaan siis Aleksille tsemppiä koko Haminan voimin ja jäädään jännityksellä seuraamaan, kuinka tämän vuoden kilpailukalenteri pääse rakentumaan. Aleksi toimii hyvänä esikuvana kaupunkimme nuorille. Hän on yksi esimerkki siitä, millaiset mahdollisuudet Hamina antaa nuorelle urheilijalle kehittyä. Lisää Aleksin urasta ja tausta pääset lukemaan edellisestä jutustamme Aleksi Leppä – MM-urheilija Haminasta.

Pin It on Pinterest

Share This