Haminan Tähtikadulle Raatihuoneentorin sisäkehällä paljastettiin tänään perjantaina 10.9.2021 neljä uutta ikuista tähteä. Julkaistavien tähtien tehtävänä on korostaa sitä suurta arvostusta ja merkitystä, joka tähden saajille ja heidän elämäntyölleen Haminassa kuuluu.

Tähtien saajat vuonna 2021:

 1. Taidemaalari Magnus Enckell
  Magnus Enckell syntyi Haminassa 9. marraskuuta 1870 ja kuoli Tukholmassa 26. marraskuuta 1925. Hän oli suunnannäyttäjä, joka oli vuosisatojen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisimpiä taidemaalareita ja yksi merkittävimmistä symbolismin edustajista. Hän oli oman tiensä kulkija, sivistynyt maailman kansalainen, joka vuonna 1905 jälkeen otti kansainvälisen kulttuurilähettiläämme roolin ja kuratoi muun muassa Suomen taiteen näyttelyn Pariisin syyssalongissa 1908. Kansainvälisesti palkittu taitelija oli myös Suomen taideakatemian jäsen ja Suomen taitelijaseuran puheenjohtaja vuosina 1915-1918.
 2. Lasitaiteilija Tamara Aladin
  Seuraava tähden saaja syntyi Haminassa 14.8.1932. Hänen synnyinkotinsa oli Poitsilan kartano, eli nykyinen Jamilahden kansanopisto. Hän oli yksi suomalaisen lasitaiteen keskeisimpiä muotoilijoita, erityisesti suomalaisen käyttölasin tekijä. Suuri osa meistä suomalaista on kasvanut ja elänyt vuosikymmeniä tähden saajan elämäntöiden keskellä omissa kodeissamme.Kaikkein tunnetuimmiksi töiksi nousivat vuosina 1968–1976 valmistettu Kehrä-maljakko sekä 1970-luvulla tuotannossa ollut Koralli-sarja. Hän suunnitteli yhtiölle omalla nimellään yli 150 erilaista esinettä, ja lisäksi suuren määrän lasimuotoilua anonyymisti.
 3. Keisarillinen Suomen Kadettikoulu
  Keisarillinen Suomen Kadettikoulu toimi Haminassa vuosina 1821 – 1903.  Tämä Haminan kadettikoulu oli Venäjän vallan aikana Haminassa toiminut sotilasoppilaitos, jonka tehtävänä oli valmistaa upseereita keisarilliseen Venäjän armeijaan. Se ehti toimintansa aikana kouluttaa kaikkiaan 1607 kadettia, joista 960 kadettia läpäisi kurssin. Koulun perustamisesta Haminassa tulee 2021 kuluneeksi 200 vuotta.
 4. Reserviupseerikoulu
  Reserviupseerikoulu on Haminassa toimiva Maasotakoulun joukkoyksikkö, joka kouluttaa suurimman osan Suomen maavoimien ja rajavartiolaitoksen, sekä osan meri- ja ilmavoimien reserviupseereista. Koulu on perustettu 1. huhtikuuta 1920. Koulun merkitystä suomalaisena johtajakouluna ja sodan ajan turvana ei voi mitata, mutta sen merkitys myös Haminan kaupungin elinvoiman ylläpitäjänä ja edistäjänä hakee vertaistaan.

Haminan tähtikatu

Haminan ensimmäiset tähdet julkistettiin 11.9.2020. Seuraavien vuosien aikana tähdistä on tavoitteena syntyä tasainen helminauha Raatihuoneen ympärille. Tähtikadun tähtiä lisätään tulleiden ehdotusten pohjalta vuoden tai kahden vuoden välein. Tähtien saajista päätöksen tekee kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Tähtien saajat vuonna 2020 olivat

 • taidemaalari Hugo Simberg
 • kilpahiihtäjä Marjatta Kajosmaa
 • keihäänheittäjä Tapio Korjus
 • kirjailija Helvi Hämäläinen
 • sotilas, Mannerheim-ristin ritari Einar Schadewitz.

Pin It on Pinterest

Share This