Tattoossa ollaan aamusta iltaan!

Laaja maksuton oheisohjelma tuo festivaalit kaikkien ulottuville.

Haminan kaupungin ja kumppaneiden yhteistyön tuloksena Hamina Tattoo kansainvälinen sotilasmusiikkifestivaali järjestetään 30.7.-4.8. jo 15. kertaa. Suuressa kaupunkifestivaalissa saa halutessaan kulumaan koko päivän. Sotilasmusiikin ja huikeiden marssishow-esitysten sekä laajan konserttiohjelmiston lisäksi tarjolla on myös paljon maksutonta oheisohjelmaa aamusta iltaan. Valinnanvaraa löytyy joka makuun.

– Tattooseen on enää kuukausi aikaa! iloitsee toiminnanjohtaja Hannu Kaukiainen.

Sunnuntaina 29.7., varsinaisen festivaalin aattona, on tilaisuus nauttia koko perheen voimin tunnin mittaisesta ilmaistapahtumasta Junior Tattoosta. Lasten ja nuorten orkestereiden musiikkiesitykset tehdään liikkeessä ja hyvällä sykkeellä ja Hamina Bastionin katsomoon mahtuu 2800 ensimmäistä onnellista.

Jo aivan alkuvuosista Hamina Tattoo on näkynyt ja kuulunut myös pääkaupungissa. Maanantaina 30.7. puolilta päivin annetaan esimakua Hamina Tattoon marssishow-esityksistä Helsingin Senaatintorilla järjestettävässä Mini Tattoossa.

Yksi odotetuimpia oheisohjelmia lienee mahdollisuus tutustua Haminan linnoitusalueen vanhoihin yksityispihoihin, jotka avaavat porttinsa yleisölle Hamina Tattoon aikana. Tänä vuonna on mahdollista kiertää 15 ihastuttavaa pihapiiriä ainutlaatuisessa ympyräkaupungissa kokien elävää kulttuurihistoriaa sekä nauttien pihakonserteista, pop up –kahviloista, taidenäyttelyistä ja kirpputoreista. Pihat ovat avoinna päivittäin tiistaista lauantaihin, puolesta päivästä iltakuuteen.

Tattoo-viikon aikana toista kertaa järjestettävä Tattoo-katu rakennetaan jälleen Fredrikinkadulle ja Raatihuoneentorille. Tattoo-katu on täynnä musiikkia, tanssia, kahvilaherkkuja, ravintoloita ja myyntikojuja.


Tattoo-paraati käynnistyy torstaina 2.8. kello 14 Raatihuoneentorilla ilmavoimien ylilennolla ja perinteisellä tykin laukauksella. Tattoo-soittokunnat marssivat säteittäisiä katuja pitkin Raatihuoneentorille. Soittokunnat poistuvat soittaen Raatihuoneentorilta Kadettikoulunkatua pitkin. Raatihuoneentorin ympäristö täyttyy tuolloin nopeasti yleisöstä, joten paikalle kannattaa saapua ajoissa.

 

Musiikin ja muun ohjelman lisäksi voi festivaalipäivään mahduttaa monipuolisen näyttelykierroksen. Maalaustaiteen mestarit ja puolustusvoimat -näyttely on avoinna Tattoo-viikolla Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksessa, Puolustusvoimien joukko-osastojen liput ovat nähtävissä RUK:n päärakennuksessa ja Puolustusvoimat 100 vuotta-valokuvanäyttely Sotilaskodissa. Lisäksi Tattoo-maiden liput esitellään kaupunginmuseossa ja Suomen lipun tie -näyttely on avoinna Lipputornissa. Myös Lauri Laineen teoksiin Taidekeskus Salmelan grafiikkakokoelmasta voi tutustua Sotilaskodissa.

Kauppiaantalomuseolla voi kesänäyttelyn lisäksi tutustua ikoninäyttelyyn Tattoo-viikon ajan sekä piipahtaa käsityöläisnarinkoilla ja venäläisessä lounaskahvilassa museon pihapiirissä. Molemmat kaupungin omat museot ovat Tattoo-viikolla avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10-18 ja niihin on vapaa pääsy.

Maailman parhaat sotilassoittokunnat voi nähdä marssishow-esitysten ohella myös Kesäpuiston ilmaiskonserteissa. Puistotalon suuri terassi toimii soittokuntien esityslavana tiistaista lauantaihin lounastunnin aikaan kello 11. Lisäksi keskiviikkona 1.8. kello 15 nähdään MPK:n yhdistetty soittokunta sekä Territorial Army Band of Jämntland Ruotsista. Puistokonserttien kesto on noin 40 minuuttia.

Lisäksi Haminan sankarihautausmaalla järjestetään perjantaina kello 12 useita kirkkokuntia ja samalla kansoja yhdistävä ekumeeninen seppeleenlaskutilaisuus, jolla kunnioitetaan sodissa kaatuneita.

Myös Puolustusvoimien tapahtumakenttä RUK:n edustalla tarjoaa monipuolista ohjelmaa keskiviikosta lauantaihin. Ohjusvene Hamina vierailee Tervasaaren laiturissa 2.-4.8. ja se on avoinna yleisölle kello 12-18 päivittäin.

Tarjolla on myös paljon muuta, paikallisten tuottamaa oheisohjelmaa, mitä kootaan esiin tapahtuman kotisivuille.
Vanhaa sotilaskulttuuria edustavat iltasoitot saattelevat juhlijat kesäiltaan. Hamina Tattoossa iltasoitot soivat aina Bastionin järjestettävien konserttien ja marssishowesitysten jälkeen Raatihuoneen tornista. Iltasoittojen sarjan avaa Kaakkois-Suomen oma Rakuunasoittokunta. Iltasoitoille ei ole tarkkaa kelloaikaa, vaan ne soivat konsertin jälkeen yleisön purkautuessa Bastionista Raatihuoneentorin suuntaan.

 

TAPAHTUMAN KOTISIVUILLE TÄSTÄ