MIEKAT, MUURIT, MUSKETIT HISTORIAFESTIVAALI 17.-21.7.2019

Miekat, muurit, musketit -historiafestivaali valtaa kesäisen Haminan 17.-21.7.2019. Tapahtuma juhlistaa Haminan vivahteikasta ja kansainvälistä historiaa sotilas- ja kulttuurikaupunkina 1000-luvulta 1800-luvulle. Tarjolla on jännittäviä taistelunäytöksiä, aikamatkoja sotilasleirien melskeeseen, teemaan sopivaa musiikkia, ruokaa ja juomaa.

Hamina Bastionin “Ohjelmalliset markkinat ja lasten Bastioni” ovat avoinna

perjantaina 19.7. ja lauantaina 20.7. klo 10-18 sekä sunnuntaina 21.7. klo 10-16

Tule nauttimaan tunnelmasta, seuraamaan aikakauden käsityöläisten työskentelyä, ostamaan tuliaisia sekä ihmettelemään katutaikureita ja ilveilijöitä. Markkinoilla tallustelee niin kauppiaanrouvia, hurjia viikinkejä kuin komeita sotilaitakin. Nälkää ei näillä markkinoilla tarvitse potea, siitä pitää huolen myyjät ruokakojuissaan. Lasten päät pistää pyörälle merimuseon salaiset aarteet sekä Bastionin valleilla kiertelevä taisteluponiratsastus. Tule askartelemaan työpajalle sekä testaamaan taitosi keppihevosradalla. Alle 7-vuotiailla vapaa pääsy markkinoille. Rannekkeella on vapaa pääsy Haminan kaupungin museoihin sekä RUK-museoon ja perinnekeskus Wanhan Vetaraanin pääsyliput 5€ (norm. 10€)

Keskiviikkona 17.7. klo 17 voi tehdä aikamatkan 1600-luvulle musiikin keinoin. Barokin musiikissa aina läsnäoleva tanssin poljento kuljettaa mukanaan niin soittajaa kuin kuulijaakin. Miekkailukoulu ja muita musiikillisia taistoja -barokkikonsertissa Haminan Puistotalolla taituroivat Espoon barokin muusikot.

Keskiviikko-iltana 17.7. klo 19 Lounashuone Kerhon sisäpihalla Paronin pikkulauantai -tapahtumassa on luvassa iloista musiikkia ja rentoa tunnelmaa. Esiintyjänä upea Sorrowhearts.

”Sorrowhearts on se linkki kansanmusiikkijuhlien ja pienpanimofestivaalien välillä, jota et tiennyt olevan olemassakaan! Tämä Powerfolk-resepti on koeponnistettu niin Kaustisilla kuin Tampereen Tullikamarillakin ja spontaani kansanjuhlahan siitä on yleensä seurannut. Kuusihenkinen kopla Pirkaanmaalta sotkee vaivatta ja ilman tunnontuskia keitokseensa niin Irkku-Skotti-poljennon kuin 80-luvun syntikkapopinkin ja kaikki tämä tehdään tietysti kiltinhelmat lepattaen. Tähän mennessä takana on neljä levyllistä Sorrowhearts-ralleja ja onpa tässä vuosien varrella jokunen Irkkupubi ja kesäfestarikin tullut nähtyä”, kertoo Jukka Tuomiranta bändin puolesta.

Torstaina 18.7. klo 17 avajaiskulkue marssii RUK:n kentältä kohti Hamina Bastionia, jossa on tarjoilla avajaisohjelmaa ja asiakkaat saavat tutua alueen kauppiastarjontaan. Myyntipisteet ovat avoinna klo 20 asti. To-illan tilaisuus on maksuton.

Torstaina 18.7. klo 18 Linnoituksen pidoissa Hamina Bastionissa vietetään unohtumaton ilta. Tunnelmallisissa holvistoissa nautitaan kolmen ruokalajin illallinen keskiaikaiseen tyyliin ja viihdytään monipuolisen ohjelman parissa. Sydämen sykkeen saa nousemaan ihastuttava Isara – keskiaikaista folkia soittava yhtye. Kannattaa myös varoa taikuria, joka osaa kääntää niin katseet kuin taskusikin. Vain ennakkomyynnissä 12.7. saakka.

Perjantai-iltana 19.7. klo 19 Bastionin suurturnajaisissa areenaan valtaa turnajaisväki: viikingit, Herttuan Joukot hevosineen, keskiaikainen Buhurt-taistelu sekä 1600-luvun taistelunäytös. Nyt on aika katsoa kuka tai ketkä ovat Hamina Bastionin suurimmat ja mahtavimmat taistelijat. Illan aikana nähdään useampia otteluja. Turnajaisten välillä ajalla voi ostaa ruokaa ja juomaa. Lopuksi ihaillaan tulishow-esitystä.

Lauantai-iltana 20.7. klo 19 Musiikkia muureilla tapahtumassa vietetään kesän parhaat bileet! Portit ja anniskelualue aukeaa klo 19. Ensimmäinen esiintyjä hyppää lavalle klo 20. Luvassa on hevimpiä keskiaikaisia melodeja uniikilla kosketuksella. Hurdy-gyrdy, säkkipillit ja rumpujen pauke eivät varmasti jätä sinua seisomaan paikoillesi. Tämä on ilta jolloin voit heittää nahkarotsin niskaan ja tulla fiilistelemään hyvää musiikkia mahtavassa seurassa. Illan musiikista vastaavat Ratatosk, Obscurus Orbis, 7 Stout Clan sekä Hevikantelemies Juha Jyrkäs.

Lauantai-illan bändeistä:

7 Stout Clan viisihenkinen irkkupunkkia soittava yhtye. Oluen ja viskin katkuisen musiikkinsa kiltteihin sonnustautunut bändi tislaa yhdistämällä mm. säkkipillit, banjot, mandoliinin ja tinapillit perinteiseen punk-trioon.

Klaani on perustamisestaan asti niittänyt mainetta raivoisan hyvänä live-bändinä, ja vuosien mittaan instrumenttivalikoima on kasvanut, soitto tiukentunut entisestään ja sävellysmateriaali saanut lisää vaikutteita esimerkiksi perinteisestä kansanmusiikista ja metallista, punkin monia muotoja unohtamatta.

Kansanmusiikkiyhtye Ratatosk perustettiin Pietarsaaressa vuonna 2014. Kaikki yhtyeen jäsenillä on eri musikaaliset taustat. Ratatosk soittaa suomenruotsalaista kansanmusiikkia, mutta saa vaikutteita myös eri genreistä, kuten rock-, jazz- ja taidemusiikista. Bändi yhdistelee nykyajan soittimet, kitarat ja bassot vanhojen perinteisten soittimien kanssa. Yhtyeen nimi Ratatosk tulee skandinaavisesta mytologiasta. Ratatosk oli orava joka juoksi elämänpuun Yggdrasilin runkoa pitkin välittämässä viestejä maailmojen välillä.

Obscurus Orbis säkkipillit, hurdy-gurdy, huilut ja rummut kertovat sinulle Euroopan keskiaikaisista rytmeistä. Tämä eläväinen keskiajanmusiikki tempaa sinut mukaasi näihin kaivattuihin säveliin, johon Obscurus Orbis on tuonut oman vivahteensa. Ehdottomasti näkemisen arvoinen latvialainen bändi!

Juha Jyrkäs ”on raumalaissyntyinen kirjailija-muusikko, joka soittaa sähkö- ja bassokanteleella pakanallista heavy metalia. Hänen kiinnostuksenaiheitaan ovat suomalainen mytologia, kansanperinne, kauhukirjallisuus, okkultismi, miekka ja magia, seksi ja erotiikka. Lavalla nämä yhdistyvät saumattomaksi, intohimoiseksi kokonaisuudeksi ja keikkaelämykseksi!”

Musiikkia muureilla illan huipentaa tulishow.

 

Tarjolla lisäksi monipuolista oheisohjelmaa. Esitteestä voitte tutustua oheisohjelmaan. Esitteessä on lisätietoja mm. Raatihuoneen luennoista.

Kannattaa myös huomioida maksuton seminaari Muureilta hybridivaikuttamiseen, joka järjestetään RUK:n maneesissa keskiviikkona 17.7. klo 12-16. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

 

Seminaarin ohjelma:

John Lagerstedt, arkeologi, FM, Helsingin yliopisto: Salpalinja – 900 kilometriä linnoitettua itärajaa

Joonas Sipilä, dosentti, Maanpuolustuskorkeakoulu: Asevelvollisuus puolustusjärjestelmän osana

Antti Paronen, dosentti, kapteeni, Maanpuolustuskorkeakoulu: Terrorismi ja kansainvälinen turvallisuus

Katri Pynnöniemi, apulaisprofessori, Helsingin yliopisto ja Maanpuolustuskorkeakoulu: Konflikti venäläisessä strategisessa ajattelussa

Mikko Räkköläinen, väitöskirjatutkija, Tampereen yliopisto: Tehoa, säästöä, salailua: Kaupallisten sotilas- ja turvallisuusyritysten rooli ulko- ja turvallisuuspolitiikassa

 

Takatalon ja Takaladon Kievari sijaitsee linnoituksen alueella Rauhankadun varrella. Kievarissa on tarjolla ruokaa ja juomaa perjantaista sunnuntaihin.

Miekat, muurit, musketit tulee saamaan myös oman nimikkoleivoksen, jonka loihtii Konditoria Huovila.

Osassa Linnoituksen Wanhoista pihoista on myös pienimuotoista ohjelmaa tapahtuman aikana. Esimerkiksi Pormestarin talon pihapiirissä kouvolalainen lauluyhtye Vanitatum Vantitas konsertoi sunnuntaina 21.7. klo 12.

Marian kirkon ja urheilukentän alueella kävijät pääsevät myös tutustumaan keskiaika- ja sotilasleireihin.

 

Ekologisuus

Osana Ekologinen Hamina -ohjelmaa Miekat, Muurit ja Musketit -tapahtumalle toteutetaan hiilijalanjälkilaskelma. Ekologisuus näkyy myös esimerkiksi kierrätysmateriaalien hyödyntämisessä, jätteiden kierrätyksenä ja ekologisen matkustamisen suosimisena. Muovin käyttöä on pyritty vähentämään suosimalla yhteistyökumppanimme Kotkamillssin muovittomia kertakäyttöastioita kaupungin järjestämissä seminaareissa ja luennoilla sekä Bastionin vesipisteiden yhteydessä.

Miekat, muurit, musketit historiafestivaali järjestetään yhteistyössä Haminan kaupungin ja Hämeen keskiaikatapahtumien kanssa.

Lisätietoja tapahtumasta

www.miekatmuuritmusketit.fi