Historiafestivaalin valmistelut alkoivat

Historian harrastajat ja talkoolaiset ovat merkittävä voimavara 2019 toteutuvalle tapahtumalle. Vetovoimapalvelut kutsuu yhteistyöstä kiinnostuneita toimijoita, seuroja ja yhdistyksiä keskiviikkona 6.6. klo 17 Hamina Bastioniin.

 

Haminassa ensimmäistä kertaa 17.-21.7.2019 järjestettävän historiafestivaalin valmistelut ovat alkaneet.
-Nyt on aloitettu taustatyö. Luomme yhteistyösopimuksia ja rekrytoimme talkoolaisia, kaavoitammetapahtuma-alueet ja luomme ilmettä tapahtumalle. Myös markkinointi aloitetaan jo kesän aikana, sanooVetovoimapalvelujen päällikkö Paula Kouki.

Aitoa historiaa esiin

Miekat, muurit, musketit -tapahtuma perustuu kaupungin aitoon historiaan keskiajalta 1800-luvulle.
-Haminan sotilaallinen menneisyys ja 1700-luvun ympyrälinnoitus luovat erinomaiset puitteet historian tuotteistamiselle historiafestivaalin muodossa. Erilaiset historian elävöittämiseen perustuvat tapahtumat ovat viime vuosina houkutelleet kasvavia yleisöjä ja historia näyttäytyy myös merkittävänä houkuttimena ulkomaisille turisteille VisitFinlandin matkailubarometrissa, Kouki kertoo.Tapahtuma tarjoaa sisältöä laajalle yleisölle ja levittäytyy Hamina Bastionin lisäksi laajemminkin linnoituksen alueelle. Kävijä voi sukeltaa sotaleirien tunnelmaan ja nauttia jännittävistä taistelunäytöksistä, kokeilla taitojaan työpajoissa ja syventää halutessaan osaamistaan mielenkiintoisilla luennoilla. Luvassa on myös teemaan sopivaa musiikkia ja keskiaikaiset markkinat.-Keskiaikaisen Marian kirkon ympäristö saadaan keskiaikaleirin ja markkinoiden käyttöön. Seurakunta innostui aiheesta niin, että suunnittelee myös tuottavansa omaa ohjelmaa festareille, iloitsee Kouki.
Haminan kaupungin kanssa yhteistyötä tekee Hämeen keskiaikatapahtumat Oy. Mukana on siis yli 20 vuoden kokemus vastaavien tapahtumien järjestämisestä. Yhteistyöhön toivotaan myös paikallisia toimijoita. Historian harrastajat ja talkoolaiset ovat olleet merkittävä voimavara myös Hämeenlinnassa.
-Vetovoimapalvelut kutsuu yhteistyöstä kiinnostuneita toimijoita, seuroja ja yhdistyksiä keskiviikkona 6.6. klo 17 Hamina Bastionin kulmaholviin kuulemaan tulevista suunnitelmista, kertoo Paula Kouki.

Hyötyä koko seudulle

Viisipäiväinen festivaali käynnistyy, kun keskiviikon ja torstain aikana linnoituksen alueelle rakentuvat sotilasleirit ja markkina-alueet. Luennot ja keskiaikaiset iltapidotkin kuuluvat suunnitelmiin.

Tarjolla on paljon sekä ilmaista että maksullista ohjelmaa. Mukana on esimerkiksi paraati, jossa nähdään sekä festivaalin esiintyjiä että paikallisia historian harrastajia.
Tapahtuma jatkuu kohti viikonloppua ohjelmallisten markkinoiden, turnajaisten, elävän musiikin, lasten työpajojen ja ruokakojujen tarjonnan värittämänä. Viikonloppuna tapahtuma-areenalla Bastionissa nähdään tunnettuja yhtyeitä ja keskiaikabändejä.
Tapahtuman arvioidut arvonlisäverottomat kulut ovat noin 190 000 euroa. Tavoitteena on 21 000 kävijää, jolloin tapahtuman tuotto kulujen jälkeen olisi Haminan kaupungille noin 26 000 euroa.
-Tavoitteena siis on, että tapahtuman tuotot kattavat järjestämiskustannukset. Lisäksi tapahtuma tuo tuloja seudulle, yrityksille ja majoitusliikkeille lisääntyvän matkailun kautta, Kouki arvioi.

Lisätietoja: Vetovoimapalvelujen päällikkö Paula Kouki, paula.kouki@hamina.fi, p. 040 7464 220