Google Event pidettiin Haminassa 17.10.2018

Google järjesti 17.10. yhteistyössä Haminan opetustoimen kanssa EKAMI:n tiloissa Education Event -tapahtuman. Siinä oli tarjolla Googlen näkemyksisiä tulevaisuuden opetusteknologiasta, viimeisimmistä sovellus-uutuuksista sekä neljä tietoteknologian opetuskäyttöön liittyvää työpajaa. Tapahtuma tarjosi myös osallistujille oivan tilaisuuden verkostoitumiseen.

Jamboard – enemmän kuin interaktiivinen valkotaulu.


Tapahtumaan oli kutsuttu opetus- ja ict-alan ammattilaisia Kymenlaakson alueelta. Osallistujia oli reilut viisikymmentä. Google jakoi kaikille osallistujille päivän ajaksi käyttöön Chromebook-tietokoneet.

Tilaisuuden avasi Haminan opetuspäällikkö Anne Rosendal. Tämän jälkeen Googlen aluejohtaja Christian Komonen kertoi Googlen opetuksen ja oppimisen tulevaisuuteen liittyvistä visioista, sekä esitteli mm. beta-testausvaiheessa olevan ohjelmistouutuuden, jolla erilaisia Googlen pilvipalveluita ja rajapintoja hyödyntäen voidaan muuttaa puhe suoraan animaatioksi. Sovellus avaa aivan uusia perspektiivejä mm. erilaista fyysisistä rajoitteista kärsiville oppijoille.

Google Event Hamina -tapahtumaa on edeltänyt kaupungin vahva panostus tietoteknologiaan. Hamina on hankkinut mm. kaupungin kaikille opettajille henkilökohtaiset Chromebook-laitteet, ja kouluille oppilaskäyttöön runsaasti samoja laitteita. Oppilaschromebookit otetaan kouluilla käyttöön lähiaikoina. Kaikilla oppilailla on jo useamman vuoden ollut käytössään G Suite for Education sovellustuoteperhe, joka koostuu opetus- ja opiskelukäytössä hyödyllisistä tietoturvallisista Google-sovelluksista. Sovellus on pilvipalvelu, joten kaikki tallennettu tieto on saatavilla milloin ja mistä tahansa. G Suite täyttää myös uuden yleiseurooppalaisen GDPR-asetuksen kaikki vaatimukset. Yhteistyökumppanina Chromebook ja G Suite ympäristössä toimii helsinkiläinen Cloudpoint.

Google-yhteistyön hedelmällisyydestä kertonee myös se, että Husulan koulu ja Pappilansalmen koulu ovat nyt ensimmäiset Google-referenssikoulut Suomessa. Referenssikoulu tarkoittaa, että Chromebook-laitekanta on 1:1, eli jokaisella oppilaalla on käytössään henkilökohtainen Chromebook. Referenssikoulut sitoutuvat myös ottamaan vastaan vierailijoita. Google puolestaan sitoutuu hakemusten perusteella avustamaan referenssikouluja laitehankinnoissa sekä -koulutuksessa. Referenssikouluksi hakijan on osoitettava soveltuvuutensa vahvalla ja pitkäjänteisellä tietotekniikan pedagogisella ja teknisellä osaamisella.

Google Event for Education Hamina oli onnistunut tapahtuma ja hieno alku Haminan koulujen innovatiiviselle kehittämiselle. Suuret kiitokset aktiivisille osallistujille sekä erinomaisesti valmisteltujen ja toteutettujen työpajojen järjestäjille. 

Työpajat
1.Referenssikoulut esittäytyvät
2.Etäopetus
3.AR/VR (lisätty todellisuus/virtuaalitodellisuus)
4.Classroom-esittely pedagogiselta näkökulmalta

Teksti ja kuvat
Jary Högnabba