Alvar Aalto -matkailureitti houkuttelee kohteisiin ympäri Suomen

Alvar Aallon arkkitehtuurin ympärille rakennettu valtakunnallinen, matkailijoita palveleva verkkopalvelu visit.alvaraalto.fi on avattu. Mukana ovat myös Haminan kohteet.

Petkeleen virkailija-asunnot Summassa.

Sivustolta löytyy mielenkiintoinen ja edustava kokonaisuus Alvar Aallon arkkitehtuuria eri vuosikymmeniltä ympäri Suomen. Arkkitehtuurikohteiden lisäksi palveluun on koottu tasokkaita matkailupalveluja, jotka houkuttelevat paikallisen kulttuurihistorian, luontokohteiden sekä majoituspaikkojen ja lähiruoan äärelle.

 

Alvar Aallon tuotannon vanavedessä kulkevat matkailureitit tarjoavat nähtävää ja koettavaa niin pääkaupunkiseudulla Helsingissä, Espoossa ja Järvenpäässä, pienen matkan päässä sijaitsevassa Lahdessa kuin pohjoista ulottuvuutta edustavalla Rovaniemelläkin. Kymijoen varren teollisuuspaikkakunnat Kotkan Sunilassa, Kouvolan Inkeroisissa ja Haminan Summassa, Ahlströmin ruukkialueet Porin Noormarkussa ja Euran Kauttualla sekä Varkauden seutu Saimaan rannalla kertovat tarinaa Aallon työskentelystä suomalaisen puunjalostusteollisuuden ja asuntosuunnittelun parissa. Mukaan matkalle on poimittu arkkitehdin varhaisimpia ja myöhäisimpiä suunnitelmia Alajärveltä ja Seinäjoelta sekä modernin arkkitehtuurin helmet Turusta ja Paimiosta. Jyväskylän lukuisten Aalto -kohteiden joukosta löytyy muun muassa arkkitehdin nimikkomuseo, joka tarjoaa sukelluksen Alvar Aallon laajaan tuotantoon ja henkilöhistoriaan pintaa syvemmältä.

 

Alvar Aallon arkkitehtuuria ja designia Kotkassa ja Haminassa

 

Alvar Aallon mestariteokseen, teollisuusalueen laajaan kokonaisuuteen, Kotkan Sunilaan, tutustutaan arkkitehtuurikävellyllä oppaan kanssa, vieraillen mm. tehtaanjohtajan asuintalossa, Kantolassa. Sunilaan voi saapua Kymijokea pitkin risteillen. Merkittävä osa kierrosta on tutustuminen Alvar ja Aino Aallon ikoniseen lasimuotoiluun Lasia kaikille – Karhulan lasi -näyttelyssä Merikeskus Vellamossa.

Petkele, Summa.

Hamina kytkeytyy Alvar Aaltoon sekä arkkitehtuurin että Aallon varusmiespalveluksen kautta kautta. Haminassa voi tutustua Alvar Aallon suunnittelemaan Summan paperitehtaan miljööseen sekä hänen suunnittelemiinsa paperitehtaan työntekijöiden ja työnjohdon asuntoihin.

Alvar Aalto oli Haminan Reserviupseerikoulun kokelaana 1922 – 1923 ja suunnitteli RUK:n joukko-osastotunnuksen. Kierrokseen kuuluu myös vierailu Reserviupseerikoulun museoon.

Kotkan ja Haminan Aalto-matkapaketit myy Kymenmatkat Oy. Kotkan Sunilan, Haminan Summan ja Kouvolan Inkeroisten päiväohjelmia on helppo yhdistellä esim. kahden päivän retkeksi.

Matkojen suunnittelua helpottamaan visit.alvaraalto.fi -verkkopalvelusta löytyy myös käytännönläheistä tietoa, kuten kohteiden aukioloaikoja ja sijaintikarttoja, matka-aikatauluja sekä matkatoimistojen yhteystietoja.

Alvar Aalto -säätiön koordinoiman verkkopalvelun sisältö on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä matkailualueiden asiantuntijoiden ja paikallisten palveluyrittäjien kanssa. Valtakunnallinen hanke on saanut avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuurin matkailullisen tuotteistamisen hankerahastosta. Suomeksi ja englanniksi julkaistuun verkkopalveluun tuotetaan jatkossa lisää kieliversioita.

 

Visit.alvaraalto.fi -verkkopalvelu julkistetaan 24.5.2018 Suomen Paviljongissa Venetsian Arkkitehtuuribiennaalissa sekä matkailuhankkeessa mukana olevilla paikkakunnilla ympäri Suomen.

 

Lisätietoja:
Alvar Aalto -säätiö
Johtaja Tommi Lindh, tommi.lindh@alvaraalto.fi, puh. 044 562 1625
Alvar Aalto -matkailureitin tuottaja Noora Kiili, noora.kiili@alvaraalto.fi, puh. 044 976 7810
Tiedottaja Mirkka Vidgrén, mirkka.vidgren@alvaraalto.fi, puh. 040 168 5142

 

Kotka- ja Hamina -reitit:

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor/Kotkan-Haminan seudun matkailu

 

Sanna Nikki, matkailupäällikkö, 040 190 2585, sanna.nikki@cursor.fi

Hanna Nieminen, viestintäjohtaja, 040 190 2507, hanna.nieminen@cursor.fi