Perustettu 1653

Uutiset

Suomen suurin ilotulitus Haminassa 31.12.2017 klo 18

”Tällaista ei ihan äkkiä Suomessa nähdä!”

Haminassa ilmaan tuhansia ilotulitteita vartissa.
 
Taivas on tulessa uuden vuoden aattona Haminan Tervasaaressa. Suomen suurimman ilotulituksen takana on vapaaehtoisvoimin kulttuuritapahtumia kaakon alueella järjestävä Kaakon Kulttuuritehdas ry. 
 
-Vastaavan kokoluokan näytöstä ei tulla Suomessa aivan heti näkemään. Taivaalle ammutaan noin 2500 suurilotulitetta, joiden nousukorkeus vaihtelee 80-250 metrin välillä. Teemana on kulta ja varsinkin viimeinen kultavalutus tulee olemaan kestoltaan ainutlaatuinen. Ilotulitteet ammutaan merelle viuhkamaisessa asetelmassa ja näytöksen kokonaiskesto noin 15 minuuttia, kertoo Teppo Hakkarainen Kaakon Kulttuuritehtaalta. 
 
Kulttuuriyhdistyksen seudulla asuvat toimijat ovat pyrotekniikan ammattilaisia, joiden työnjälkeä kotimaassa on nähty muun muassa Suomen kärkipään artistien konserteissa, Lahden MM-kilpailuissa ja ulkomailla isoissa ilotulituskilpailuissa, Euroviisuissa ja Olympialaisissa. Haminan ilotulituksen valmistelu on aloitettu jo keväällä 2017 kuuden miehen voimin. Loppusuoralla mukaan tulee vielä vapaaehtoisia talkoolaisia. 
 
-Tilaustyönä esityksen hinta olisi kuusinumeroinen, Hakkarainen sanoo. Nyt toteutus pohjaa talkootyötunteihin ja sponsorien tukeen. Tapahtuman mahdollistavat pääsponsorit ovat Sterkman Mining, Pyroman ja Haminan Kaupunki sekä iso joukko pienempiä tukijoita.  Haminan kaupungin tuki tulee Suomi 100 -toimikunnalta ja Vetovoimapalveluilta.
 
Ilotulituksella juhlistetaan niin Suomen päättyvää juhlavuotta, kuin alkavaa Haminan kaupungin 365. vuotta. Tervasaaren ilotulitus alkaa klo 18 ja on tarkoitettu koko perheen tapahtumaksi. Ruuhkat välttääkseen paikan päälle kannattaa tulla ajoissa. Ilotulitus on hyvin nähtävissä myös lähisaarista ja silloilta, Pappilansaarten siltaa myöten. 
 
Yrittäjät myyvät Tervasaaressa säävarauksella kuumia juomia ja makkaroita. Lounas-Kahvila Tervasaari on auki ja saunomaankin pääsee Aallokossa iltakahdeksaan asti.  Liikkumista Rampsinkarin alueella rajataan rakentamisen takia jo torstaista 28.12. alkaen. Tapahtuma-aikana käytössä on neljä liikenteenohjaajien valvomaa pysäköintialuetta, eli Tervasaaressa, Bruuninkadulla, Lepikönrannassa ja Sibeliuskadun kentällä. Paikalla on myös ensiapupiste ja järjestyksenvalvontaa.   
 
 
Lisätietoja:
Teppo Hakkarainen Kaakon Kulttuuritehdas ry p. 040 355 6553 Tapahtumakoordinaattori Hanne Vainikka p. 0400 587 715, hanne.vainikka@hamina.fi
 
 

Kaikki uutiset löydät täältä