Perustettu 1653
Etusivu Asukkaat Museot Museolokin merkintöjä

Museolokin merkintöjä

Nuutinpäivän etkot kotiseutumuseolla

Wanhaa Loppiaista vietettiin jälleen Vehkalahden kotiseutumuseolla sunnuntaina 10.1.2016. Tupa täyttyi innokkaasta joukosta kotiseutumuseon ystäviä ja Nuutinpäivän vietosta kiinnostuneesta yleisöstä. Tapahtumassa kuunneltiin kansakoulunopettajattaren opastuksia Suomen kansan muinaisuudesta ja kansatieteellisistä erikoisuuksista, osallistuttiin entisajan kansakoulun laulutunnille, jossa kanttori säesti laulajia urkuharmoonilla ja kurkistettiin kahvikupin alle, tulevaisuuteen.Tilaisuudessa vieraili myös meluisa ja janoinen nuuttipukki, joka viskasi kuivan kuusen pihalle nuoren avustajansa kanssa. Museolla oli mukavan tunnelmallista pakkasen paukkuessa ulkona.  Knaapi-huoneessa oli tarjolla mehua ja pipareita mukavassa juttuseurassa.

 

Tuhkimus Tähkimys Kauppiaantalomuseon Mattilassa

Satuviikolla 2015 Draamaryhmä WiuhkaWeinarit esitti Carl Georg Starbäckin näytelmäversioon perustuvan nukketeatteriesityksen Tuhkimus Tähkimys Grimmin rakastetusta Tuhkimo-sadusta. Näytelmä tekstin suomennos on vuodelta 1878. Esityksen ohjasi Päivi Hyle. Nukkejen toteutuksesta vastasi museokerho Kekkermatti Raili Airikka-Haapaniemen johdolla. Satu oli tarkoitettu katsojille 4-vuodesta ylös päin ja esitys kesti noin 20 minuuttia. Esityksiä oli viisi. Arkipäivinä esityksen näki seitsemän koulu- ja päiväkotiryhmää. Lauantaina 17.10. yleisöesitys Mattilassa veti hellahuoneen täyteen lapsia vanhempineen. 

 

16.2.-20.2. Vanha kunnon villa -työpaja Kauppiaantalomuseossa

Helmikuussa koululaiset pääsivät Kauppiaantalomuseon Mattilaan tutustumaan villan saloihin. Oppilaat kehräsivät värttinällä, tekivät Marudai-nauhoja, parsivat villasukkia ja kuulivat villan ja lampaiden esihistoriallisista asjoita.

Mukana ohjaamassa oli museon henkilökuntaa, muistelopiiriläisiä sekä muutama ulkopuolinen ohjaaja.

4.2.2015 Ester Toivosen Miss Eurooppa puku saapui Haminan kaupunginmuseoon

Haminan kaupungin museot hankki Ester Toivoisen Miss Eurooppa puvun kokoelmiinsa Hagelstamin huutokaupausta. Ennen vitriinin saapumistaan puku konservoitiin Kymenlaakson museossa Jaana Katajan toimesta. Jaana oli asettamassa 80-vuotiasta pukua mallinuken päälle Konservointi - tieteen ja taiteen polttopisteessä näyttelyn avajaisissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iltapuku edustaa aikansa tyyliä niin materiaaleiltaan kuin linjoiltaankin. Avoimen selkäosan on tarkoitus tuoda esille terve ja ruskettunut iho.

Näytely on avoinna 4.2.-24.5.,  ke-la klo 12-16 su 12-17

Haminan kaupunginmuseo, Kadettikoulunkatu 2B.

 

11.1.2015 Wanha loppiainen Vehkalahden kotiseutumuseolla

Nuutin päivän aatonaattona 11.1. vietetiin entisajan loppiaista Vehkalahden kotiseutumuseolla klo 12-16. Museo oli avoinna Wanhan loppiaisen merkeissä toista kertaa.

Opas Marja-Leena Tamminen kertoi Husulan kansakoulun opettajattaren Sofia Tammelanderin roolissa 1900-luvun alkupuolen kouluelämästä ja Nuutin päivän vietosta joulun päättäjänä.

Juhlassa vieraili janoinen nuuttipukki sekä Vehkalahden kotiseutumuseon uudet verkkosivut avattiin tapahtuman aikana. Uusien sivujen osoite on www.vehkalahdenkotiseutumuseo.fi

Päivä oli onnistunut, asiakkaita oli yli 30.Sanoimme joululle heipat, nautimme pipareista lämpimän mehun kera sekä toivotimme tervetulleeksi vuoden 2015.

 

Nähdään museoissa!

 

14.1.2015 Haminan kaupungin museoiden kävijömäärä jatkoi nousuaa

Vuonna 2014 Haminan kaupungin museoiden kohteissa vieraili 12 698 henkilöä. Kävijämäärä oli noin 61 prosenttia suurempi kuin vuonna 2013. Kauppiaantalomuseon kävijämäärä lähes kaksinkertaistui edellisvuodesta. Myös Kaupunginmuseon ja Vehkalahden kotiseutumuseon kävijöiden määrä jatkoi nousuaan. Näyttelykävijöiden osuus kaikista kävijöistä oli 96 prosenttia eli yhteensä 12 253 kävijää.

Opastettavien ryhmien määrä kasvoi edellisvuodesta peräti 64 prosenttia.

Ulkomaisten kävijöiden määrä kasvoi hieman 525 henkilöön, joskin osuus kokonaismäärästä väheni edellisvuodesta noin prosentilla yhteensä 4 prosenttiin.

Koululaiskävijöiden määrä kasvoi hieman 1282 henkilöön (1156 kävijää v.2013). Koululaiskävijöiden määrä oli kaikista museokävijöistä noin 10 prosenttia.

Museoiden ilmaiskävijöiden osuus kaikista kävijöistä oli 10572 kävijää eli 83 prosenttia.

 

3.12.2014-4.1.2015 Hilda-piian jouluheila

Tänä jouluna Kauppiaantalomuseossa kerrotaan Hilda-piian jouluinen tarina. On vuosi 1902 ja Hilda on perinyt Kauppiaanatalon edesmenneeltä Greta-tädiltään. Kulunut vuosi on ollut raskas.

Mutta kuinka ollakaan Hildan uusi vuokralainen, kirjakauppias Lagerbom, kutsuu Hildan juhlistamaan joulua hänen kanssaan. Mahtavatko yksinäiset sydämet löytää toisensa yli säätyrajojen?

 

Tule aistimaan aitoa joulutunnelmaa Kauppiaantalomuseoon.

 

Koululaiset  ovat vierailleet ahkeraan näyttelyssä. Olemme iloisia palautteesta:

                     

19.9. Hurjan kaunis Valojen yö Kauppiaantalomuseossa

    

Kauppiaantalomuseon valtasivat Valojen yönä merirosvot ja meriprinsessat. Pihapiirissä merinoita keitteli pahanhajuisia huttujaan sekä kaikkein karskein merirosvo juonsi museovisaa, jonka suosio oli valtaisia.

Lapset etsivät museossa meritursaita ja nappasivat laivakirstun kätköistä makoisan palkinnon. Mattilassa askarreltiin silmälappuja, diadeemejä sekä merirosvolaivoja. Museon Valojen yö saavutti huimat kävijäluvat, neljän tunnin aikana oli yli 1500 asiakasta!

 

 

Leikkiä koko kesä!

Vehkalahden kotiseutumuseon kesän teema oli entisajan pihaleikit. Museo on kerännyt asiakkailtaan leikkimuistoja.

     

Olemme kiinnostuneita alueen nykyisten tai entisten asukkaiden muistoista Haminan alueella (myös ent. Vehkalahti). Niitä voi edelleen lähettää meille sähköpostitse. Muistatko sinä lapsuutesi leikkejä ja pelejä?

Missä leikittiin? Keitä oli mukana leikissä? Millaisia välineitä ja sääntöjä leikissä tarvittiin?

Millaisia murrenimiä leikeillä oli? Kuka opetti leikin?

 Voit lähettää muistojasi aiheesta sähköpostilla osoitteeseen museot@hamina.fi

Käytämme muistitietoa apuna pihaleikkiohjeita monipuolistaaksemme ja suunnitellessamme Vehkalahden kotiseutumuseon tulevaa ohjelmaa.

Liitä muisteluun mukaan nimesi, ikäsi ja lisäksi paikkakunta, jota muistot koskevat sekä yhteystietosi. Tietoja käsitellään luottamuksellisesti.

29.7.-2.8. Hamina Tattoo-viikko museoissa

 Haminan kaupungin museoissa saavutettiin Tattoo-viikon aikana huimat kävijäluvut. Viiden päivän aikana asiakkaita oli 4157. Luku on merkittävistä suurempi kuin koskaan aikaisemmin kyseisen tapahtuman aikana.  Museoissa viihdyttiin aamusta iltaan.

 Tänä vuonna asiakkailla oli tilaisuus tutustua museoiden tarjontaan ilmaiseksi koko Tattoo-viikon ajan. Haminan kaupunginmuseossa päivä aloitettiin tietoiskuilla ja opastuksilla Itämeren historiasta, samalla sai nauttia aamukahvit. John Nurmisen säätiöstä Maria Grönroos opasti asiakkaita teemalla ”Mitä vanhat merikartat kertovat”.

 

 Puuhaa oli koko päivän myös lapsille ja tiedonnälkäisille. Museon vintillä sai askarrella Itämeressä uiskentelevan kalan sekä navigoida viestilippujen avulla aarteen luokse. Halukkaat  testasivat tietonsa merihistoriasta. Tietokilpailuun vastanneiden kesken museo arpoi John Nurmisen julkaisun Adolf Bock - Merimaalari. Onni suosi museoasiakasta Helsingistä.

 

Kauppiaantalomuseossa Tattoo-yleisö johdatettiin naiskauneuden maailmaan. Mielenkiintoa herätti myös 100 vuotta sitten Haminassa syntyneen Ester Toivosen elämäntyöhön syventyvä näyttely.

 

 Viikon aikana tunnelmaa oli luomassa myös Rodnik ry:n Venäläinen Lounastupa & Teehuone kuten myös harmonikalla säestetyt slaavilaiset kansanlaulut. Miehikkälän käsityöläisillä oli museon pihapiirissä oma myyntipisteensä.

   

Museoiden Tattoo-viikko oli onnistunut ja ihmiset tuntuivat viihtyvän hyvin merenkulun, kaunottarien ja venäläisiä perinneherkkujen parissa.

 

14.5. Kauppiaantalomuseossa juhlittiin kesän uusia näyttelyitä

 

Toukokuussa avattiin Kauppiaantalomuseossa kaksi uutta näyttelyä. Avajaisissa kutsuvieraat vietiin aikamatkalle kauneuden maailmaan.

Kauppiaantalomuseon kesänäyttely NAISEN MUOTOKUVA - kiharoita, kurveja, kosmetiikkaa valaisee naiskauneuden muutoksia viidellä vuosikymmenellä 1860-luvulta ensimmäiseen maailmansotaan. Näyttely esittelee pääpiirteittäin niin ajanjakson pukumuotia alusvaatteineen kuin kampauksia ja ehostustakin. Näyttelyn on käsikirjoittanut museonhoitaja Taina Parikka.

     

Ester Toivonen, suomalainen kauneuskuningatar ja elokuvanäyttelijä syntyi Haminassa 100 vuotta sitten, 7.8.1914. Hän muutti 16-vuotiaana Helsinkiin, osallistui melko vastahakoisesti Miss Suomi -kilpailuun vuonna 1933 ja hänet kruunattiin missiksi. Seuraavana vuonna hän osallistui Miss Eurooppa -kilpailuun, ja vei taas voiton. Tämän jälkeen hän työskenteli valokuvamannekiinina ja elokuvanäyttelijänä suomalaisissa elokuvissa.

Kauppiaantalomuseon pihapiirissä sijaitsevassa Mattilassa avattiin toinen kesän näyttelyistä  ESTER TOIVONEN - kansakunnan kaunotar . Näyttelyn on suunnitellut teatteripuvustusta opiskeleva vintagevaatteiden harrastaja Elina Ortamo. Näyttelyssä on esillä mm. puku, jota Ester Toivonen piti, kun hänet kruunattiin Miss Euroopaksi sekä 1930-luvun fanikirjeitä.

 

Tervetuliaissanat avajaisissa lausui museojohtaja Terhi Pietiläinen. Näyttelykäsikirjoittajat Taina Parikka ja Elina Ortamo esittelevät näyttelyt. Lämpimän puheenvuoron piti myös Ester Toivosen poika Seppo Siirala. Kutsuvieraita oli paikalla ilahduttavasti. Tästä alkaa kaunis kesä!

24.4. -29.4 Lattiakello heräsi henkiin museon vintillä

 

Haminan kaupungin museot hankki kokoelmiinsa kelloseppä Daniel Lagergrenin valmistaman lattia- eli kaappikellon syksyllä 2013. Tästä innoittuneena Draamaryhmä WiuhkaWeinarit esitti historiallisen fantasianäytelmän Lagergrenin lattiakello kaupunginmuseon vintillä.

Esitys on osa Museoviraston tukemaa pilottihanketta, jossa pyritään löytämään uusia näkökulmia museoesineiden elämänkaaren elävöittämiseen. Millaisia tarinoita voisi liittyä lähes 200-vuotiaan kellovanhuksen vaiheisiin?

Näytelmän käsikirjoitti Taina Parikka ja ohjasi Päivi Hyle. Rooleissa olivat: Liisa Hellstén, Katri Torro, Inkeri Rahikka, Hely Suntio, Aava Teikari, Lotta Junkkari ja Taina Parikka.

  

Vintillä oli omat näytökset myös koululaisille. Kokonaisuudessa yleisöä oli paikalla hyvin ja naurua riitti.

2.4.-20.4.Kauppiaantalomuseon pääsiäinen: Pääsiäismunan tarina

  

Kauppiaantalomuseon pääsiäisnäyttely kertoi meille tarinan siitä, kuinka Greta-muorin talossa Kasarminkadun varrella valmistauduttiin pääsiäisen viettoon huhtikuussa 1897.

Kasvattitytär, Mariaa, kiinnosti enemmän lähestyvä 16-vuotissyntymäpäivä ja ripille pääsy, kunnes portaille ilmestyy salaperäinen suklaamuna. Onkohan se salaiselta ihailijalta ja ostettu Fazerilta ihan Helsingforsista asti, mietti Maria.

Näyttelyt lisäksi pääsiäistunnelmaa oli luomassa Mattilan hellahuoneen virpomisoksa askartelut. Ja hienoja vitsoja syntyikin! Käsityönä valmistettu munamies vierailu myös museollamme.

  

 

24.4. Apostolinmiekka kukkii vain yhden päivän!

Kauppiaantalomuseon Mattilassa oltiin paikalla oikealla hetkellä. Kaunis Apostolinmiekka kukki heti pääsiäisen jälkeen 24.4. Museonhoitaja Taina Parikka ikuisti upean kukan.

 

Apostolinmiekka (Neomarica northiana) on alunperin Brasiliasta kotoisin oleva kurjenmiekkoihin kuuluva huonekasvi. Apostolinmiekan nimi tulee tarinan mukaan siitä, että se alkaa kukkimaan vasta kun sillä on 12 lehteä, kuten Jeesuksella oli myös opetuslapsia.

Apostolinmiekka on huonekasvina melko harvinainen sen miellyttävästä ulkonäöstä huolimatta. Kasvi on mennyt hieman pois muodista, sillä aikaisemmin se oli yleinen huonekasvi.

lähde http://www.huonekasvit.fi

 

19.3. Muistathan kai? - teatterimuistoja kaupunginmuseon vintillä

 

Minna Canthin päivän kunniaksi Haminan kaupunginmuseon vintillä nautittiin Kotkan Muistojen Talon esityksestä Muistahan kai? Luovan muistelutyön ryhmä on työstänyt esityksen omista henkilökohtaisista teatterimuistoistaan. Ryhmän jäsenet koostuvat entisistä teatteriammattilaisista ja teatterinharrastajista; yhteistä on rakkaus teatteriin.

Esitys perustuu muistojen teatteri -konseptiin (Reminiscence Theatre), joka on eräs luovan muistelutyön menetelmä ja jonka on alunperin kehittänyt Pam Schweitzer. Muistojen teatteri on uudenlainen tapa teatterin keinoin herättää henkiin eletty elämä muistoineen.

Yleisöä saapui paikalle parisenkymmentä ja esitys sai kiitosta. Se oli samalla koskettava ja hauska.

Esityksen muistelijat: Terttu Warkki, Pertti Hellgren, Kristiina Lindqvist, Leonie Hohenthal-Antin ja Terhi Pietiläinen. Esityksen on käsikirjoittanut, dramatisoinut ja ohjannut Leonie Hohenthal-Antin.

 

28.2. Museoon vapaa pääsy perjantaisin

Haminan kaupunginmuseossa vietettiin jälleen maksutonta museoperjantaita 28.2., joka olikin sopivasti Kalevalan päivä. Lehdessä oli pieni juttu päivästämme, joten asiakkaita riitti. On hienoa, että myös paikalliset ihmiset tutustuvat kotiseutunsa museoihin.

Erityisen mukavaa on myös, että kävijöiden ikähaitari oli laaja. Siinä missä pienimmät kävijät tarkistavat joka kolon, myös hienot WC-tilamme, viihtyivät hiukan vanhemmat ihmiset Hamina-filmien parissa pidempäänkin.

Nämä lyhytelokuvat, joita esitetään kaupunginmuseon vintillä, saivat monen asiakkaan kiitokset. Elokuvista löytyi tutut maisemat ja jopa tutut ihmiset. Filmejä on yhteensä 4 kappaletta ja kokonaiskesto on 57 minuuttia. Filmien nimet ovat:

  • Valleilta valtamerille (1948)
  • Hamina 300 vuotta (1953)
  • Hamina, vallien kaupunki (1985)
  • Hamina, meren ja rajan kaupunki (1980-luku)

Haminan kaupungin museoihin on vapaa pääsy joka perjantai! Alle 18-vuotiaat sekä varusmiehet pääsevät tutustumaan museoon ilmaiseksi aina museon aukiolopäivinä.

 

13.1.2014  Suoman ompeluseura kokosi tuvan täyteen käsityön harrastajia

Haminan kaupungin museoiden näyttelyihin ja tapahtumiin siunaantui kävijöitä syksyn ja talven taiteessa ilahduttavasti. Tunnelma nousi suorastaan kattoon Kauppiaantalomuseon Mattilassa, jossa alkoi Suoman ompeluseura. Tupa oli täysi innokkaita käsitöidentekijöitä ja kaksituntinen kului siivillä. Jatkossa ompeluseura kokoontuu joka parittoman viikon maanantaina (27.1., 10.2., 24.2., 10.3., 24.3.; 7.4., ja 5.5.) Kevään aikana luvassa on käsityöhön ja tekniikoihin liittyviä makupaloja museon omista tekstiilikokoelmista.

 

12.1.2014 Vanha loppiainen yllätti Vehkalahdella

Vehkalahden kotiseutumuseon loppiainen nuutinpäivän aattona osoittautui erityisen onnistuneeksi. Museona vuonna 1961 aloittaneen vanhan kansakoulun ikkunat loistivat valoa sinertyvässä iltapäivässä. Museossa vieraili sunnuntaina peräti 70 henkilöä, ja suuri osa heistä oli entisen Vehkalahden sekä lähiseutujen kylistä. Kävijöitä tuli tasaisena virtana koko päivän, ja ikäjakaumakin oli ilahduttava: aivan pienistä lapsista vaareihin ja mummoihin. Tämä osoitti, että myös talvitapahtuma sopii kotiseutumuseon miljööseen loistavasti, ja tällainen tapahtuma varmasti järjestetään uudestaan.

 

12.1.2014 Kauppiaantalomuseon Greta-muori kantoi kuuset ulos ovesta hyvillä mielin

Vanha loppiainen merkitsi myös Kauppiaantalon joulunäyttelyn Greta-muorin joulumuistot 11.12.2013–12.1.2014 päätymistä. Näyttely kuvasi joulumuistoja talon entisen asukkaan Margaretha Lindforsin näkökulmasta seitsemänkymmenen vuoden ajalta. Näyttelyn oli käsikirjoittanut museonhoitaja Taina Parikka. Greta-muori asui Kauppiaantalossa 1870-luvun alkupuolelta aina kuolemaansa 1902 asti. Vuoteen 1890 sijoittuvassa näyttelyssä saattoi seurata perheen jouluun liittyvää tarinaa. Lisäksi esillä oli ajankohtaan liittyviä jouluisia paikallislehtiä, kuvalehtiä ja lastenlehtiä. Monia museokävijöitä huvitti esimerkiksi Haminan Sanomissa julkaistu ilmoitus Summassa varastetuista mateista. Näyttelyn erikoisuutena oli kolme elävää ja erityyliseksi koristeltua joulukuusta. Loppiaisena myös Greta-muori riisui kuuset koristeista ja kantoi ne ulos pakkaseen. Kahteen kuusista oli kasvanut kerkkiä ja kukintoja. Hän oli todella tyytyväinen, sillä joulunäyttelyssä oli vieraillut noin 300 kävijää, ja heidän joukossaan ilahduttava määrä lapsi- ja koululaisryhmiä. Erityisen mukavana tapahtumana myös mainittakoon, että Haminassa konsertoineen pietarilaiskuoro Art Sonuksen vierailu museossa.


12.1.2014 Kaupunginmuseon halajama talvitunnelma tuli todeksi loppiaispakkasten myötä

Museon syksyllä kokoelmiinsa hankkima haminalaisen kelloseppämestarin Daniel Lagergrenin lattiakello innosti pohtimaan talveen liittyviä enteitä ja uskomuksia, jotka liittyvät juuri käsityksiin ajasta ja vuodenvaihteesta. Kaupunginmuseon Katariinan palatsin talvitunnelmat oli sarja tapahtumia ja valmistautumista jouluun, ja sellaisena ensimmäinen laatuaan museossa. ”Katariinan palatsi” tarkoittaa rakennuksesta ammoin Katariina Suuren ja Kustaa III:n vierailun yhteydessä käytettyä nimeä. Tosin noihin aikoihin palatsi oli oletettavasti talvisin tyhjillään. Ikkunasta avautuva talvinen näkymä poikkesi nykyisestä, sillä lähitienoon rakennukset ja korttelit poikkesivat aikatavalla nykyisistä. Vuoden 1783 tiedetään olleen erityisen kylmä ja myös nietokset paksummat kuin koskaan. (Ks. http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/euroopan-kylmat-talvet-2009-2010-ja-1783-84-johtuivat-osin-samoista-sy) Pimeän aikaan kaupunkilaisten tietä valaisivat lähinnä soihdut ja kynttilät. Talveen liittyvää elämyksellisyyttä on tarkoitus nostaa entistä vahvemmin tulevina vuosina, nyt saatujen kokemusten pohjalta. Miltä museon esittelemä Biedermeier-huone näytti ja mitä siinä puuhailtiin talvella? Ja miten talvinen seurustelukulttuuri ja Suomen keisarillisen kadettikoulun oppilaiden ajanvietteet kehittyivät rinta rinnan Haminassa?


Vuodenvaihteessa 2013-14 kaupunginmuseon museovintillä esillä ollut kalligrafi Sirkka-Liisa Värrin taidokkaiden jouluaskarteluiden esittely rohkaisee tekemään kauniita paketteja, kortteja ja koriseita arkisesta kierrätysmateriaalista.

 

7.12.2013 Lapset innostuivat tonttupolusta

Nuoskaisena ja lumisateisena alkanut aamu kirkastui kohti päivää, mikä saattoi innostaa lähes 300 kävijää paikalle Annan Narinkat -tapahtumaan.  Ilahduttavan suuri osa kävijöistä oli lapsia. Heille oli järjestetty tonttupolku pihapiirissä, jolla eläväiset tontut, keiju ja peikko piilottelivat. Satuhahmot olivatkin eri veikeitä, he eivät välttämättä puhuneet ihmisten kieltä. Museon puolella pistäytyneet satoja vuosia vanhat olennot hypistelivät uteliaina vanhoja työkaluja ja museopuodin joulukaramelleja.  Pihapiiriin levittäytyneen joulutorin puolella kaupaksi kävivät muun muassa kakut ja koristeet. Myös piittinänmyyjä, jollainen nähtiin Haminan torilla viimeksi 1930-luvulla, kertoi ajureiden ja markkinaväen suosiman kuuman juotavan historiasta.  Vinkki piittinästä kiinnostuneille: juoma keitetään joulumausteista (kaneli, pomeranssi, kardemumma) ja siirapista, ja siihen voi laittaa mausteeksi myös hunajaa. Tarkan reseptin saa myös Kauppiaantalonmuseosta, jossa alkaa joulunäyttely 11.12. Vielä kerran kiitos teille kaikille Annan Narinkoilla mukana olleille!

 

 1.12.2013 Vanhan ajan joulu uudella tavalla

Joulukoristeet kierrätysmateriaaleista on tämän päivän juttu! Käsin tekeminen puolestaan rentouttaa ja kehittää monia hyödyllisiä taitoja kuten ajattelua ja motorisia taitoja. Kaupunginmuseon vintillä ensimmäistä kertaa pidetty jouluaskartelupaja Jouluruusu ja kauniita talvitervehdyksiä -teemalla houkutteli eri-ikäisiä kaupunkilaisia yhdessä tekemiseen ja myös kokeilemaan uusia niksejä. Ensimmäisen adventtisunnuntain iltapäivänä syntyikin aikamoinen pino joulukortteja, enkeleitä, kuusenkoristeita ja joulupapereita kukkakaupan kääreistä, villasta, silkkipaperista, vanhoista sanomalehdistä, tietosanakirjoista, vessapaperirullista ja perunoista. Pajan ohjaajina toimivat museon henkilökunta sekä vierailevana tähtenä kalligrafian asiantuntija Sirkka Liisa-Värri. Hänen paperista taittelemiaan koristeita ja kalligrafian taidonnäytteitään voi ihailla Haminan kaupunginmuseon vintillä koko joulun tienoon aina 12.1.2014 asti.

 

30.11.2013 Etiäiset -tanssiteos kaupunginmuseon vintillä

Teoksen tanssijat Neil Owens, Beniamino Borghi, Marttaleena Nikkari ovat vastanneet myös esityksen koreografiasta.

Vuoden vaihtumisen tienoolla kaikenlaiset aikaan liittyvät uskomukset ja tarinat saavat tilaa ihmisten mielissä. Katariinan palatsin eli Haminan kaupunginmuseon vintillä nähtiin ja koettiin ainutlaatuinen Etiäiset -tanssiteoksen ensi-ilta. Ennen esitystä saattoi katsoja tutustua näyttelytilassa esitykseen liittyvään videoon, mikä toimi esityksen introna.  Itse teos on kaunis, dramaattinen ja monitasoinen, siksi myös mieleenpainuva. Esityksiä nähtiin illan aikana kaksi. Kumpaankin Haminan esitykseen saapui katsojia myös naapurikaupungeista. Museolokki on erittäin iloinen tästä tanssillisesta vierailusta, joka oli myös museolaisille antoisaa seurattavaa harjoittelusta valmiiseen esitykseen. Etiäiset -teos on suunniteltu kolmeen erilaiseen esityspaikkaan, Haminan lisäksi myös Kouvolassa ja Kotkassa pääsee nauttimaan esityksestä 8.12. (Kouvola) ja 17.12. (Kotka).

 

15.11.2013 Katariinan palatsin talvitunnelmia

Yleisötilaisuudessa esiteltiin kaupunginmuseon uusin kokoelmaesine haminalaisen kelloseppämestari Daniel Lagergrenin tekemä lattiakello. Varhaista biedermeieriä edustava lattiakello on valmistettu mahdollisesti 1820-luvulla Haminassa. Biedermeierin tyylipiirteistä kertovat muun muassa palmetti-leikkauskoristeet kellon heilurioven reunalistojen sisäkulmissa. Pietarilaisvaikutteista kertovat puolestaan kellon poikkeuksellinen koko ja muoto sekä visakoivun käyttö.

Tiettävästi kellon valmistaja Daniel Lagergren (1779-1823) oli ensimmäinen pysyvämpi kelloseppämestari Haminassa.

 

Minä ja Hugo Simberg  - ensiesitys kaupunginmuseossa 27.4.2013 

Taidemaalari Hugo Simberg kaksoisveljineen näki päivänvalon Haminassa juhannuspäivänä 140 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi Haminan Hywien Asukkaiden Draamaryhmä esitti Elisa Stenbergin kirjoittaman fiktiivisen näytelmän Minä ja Hugo Simberg kaupunginmuseon vintillä 27.4.2013. Mystisistä aiheistaan tunnetun taiteilijan syntymää näyttävät edeltävän yliluonnolliset kohtaamiset…

Haminan Hywien Asukkaiden Draamaryhmä Wiuhkaweinarit. Käsikirjoitus Elisa Stenberg. Ohjaus Päivi Hyle. Rooleissa Katri Torro, Hely Suntio, Liisa Huuho, Taina Parikka, Päivi Hyle, Alexandra Pohjola ja Inkeri Rahikka. Kesto n. 20 min.

Viimeisimmät esitykset olivat Valojen yön etkoina kaupungimuseon vintillä torstaina 19.9.2013, koululaisnäytökset päivällä ja illalla yleisönäytös. Kaikkiin esityksiin oli vapaa pääsy.